Jedy v našej kuchyni

Autor: Lenka Drotárová | 8.2.2014 o 16:31 | (upravené 9.2.2014 o 0:55) Karma článku: 5,05 | Prečítané:  487x

Soľ a cukor. Suroviny, ktoré majú tak výrazné chute a natoľko od seba odlišné. Obe sú si podobné v nepriaznivých účinkoch na náš organizmus. Vieme si predstaviť život bez denno denného používania týchto dvoch ingrediencií?

Soľ
Je mnoho druhov kuchynskej soli a rozdiely medzi nimi sú aj v jeho účinkoch na náš organizmus. Najznámejšia soľ je klasická kuchynská a morská soľ. Rozdiel medzi nimi je podstatný. Kým klasická obyčajná soľ obsahuje len dva prvky-chlór a sodík, morská soľ obsahuje asi sto prvkov.
Keby človek vypil koncentrovaný roztok kuchynskej soli, chlór v soli obsiahnutý by ho mohol aj zabiť, preto nie je ničím zvláštne, ak sa chorým osobám predpisuje neslaná diéta...
Kuchynskú soľ ľudské telo nevie stráviť, preto sa soľ nezmenená z tela vylučuje. Pokiaľ sa v organizme neusadí ako cudzorodá látka, ktorá nám neskôr privodí choroby. Bolo dokázané, že človek je schopný vstrebať malé množstvo anorganických látok. A soľ je látka anorganická. Z jednej polievkovej lyžice soli naše telo dokáže vstrebať asi jednu milióntinu gramu! Ostatná časť znečisťuje vnútorné orgány a krv. Tým sú vyvolané rôzne choroby. Také množstvo soli, ktoré nášmu telu skutočne treba sa nachádza v surovej strave. A to v organickej, telu prospešnej, podobe!
Prečo vyvoláva kuchynská soľ smäd?
Pretože si telo takto žiada vodu, aby dokázal znížiť koncentráciu jedovatých solí, ktorými sú nasiaknute tkanivá a steny tepien. Veľa soli zvyšuje krvný tlak a koža vyzerá choro.
Denne prijímáme asi 15 až 20 gramov soli. Zdravo fungujúce obličky môžu vlúčiť asi 5 až 7 gramov soli. Dôsledkom toho sa človek nadmerne potí a je mu ťažko pri vyšších teplotách. Zbytok nevylúčenej soli sa v tele usadzuje a je príčinou rôznych chorôb. Nadmerné množstvo soli ničí vitamíny a enzými a tým prispieva ku vzniku ďalších chorôb (napr. rakovina).
Je nutné si uvedomiť dôsledky nadmerného solenia a solenia celkovo. Nedosolené jedlo nám ani nechutí, pretože dlhodobým vystavovaním chuťových pohárikov rôznym dochucovadlám, sme prišli o skutočný pocit chuti, ktorú nám ponúka surová strava.
Skvelé na tom je to, že nikdy nie je neskoro urobiť niečo pre svoje zdravie.

 

Cukor
Cukrová repa alebo trstina sa v cukrovaroch spracováva a prechádza rôznymi procesmi, ktorými sa dosiahne finálny produkt-cukor. Cukor, často označovaný ako biely jed, je v posledných rokoch konzumovaný častejšie ako v minulosti.
Svetová produkcia cukru dosahuje obrovské čísla (až 150 mil ton) a dokonca každým rokom narastá. Ročne okolo 2%.

Cukrová repa obsahuje v surovom stave množstvo telu potrevných látok, ktoré sa však spracovaním cukrovej repy alebo trstiny strácajú. Konzumujeme len kryštalickú látku bez vitamínov, živín a enzýmov.Nadmernou konzumáciou cukru narastajú aj riziká niektorých chorôb. Cukrovka a obezita najmä.
Človek nepotrebuje k prežitiu ani gram priemyselne vyrábaného rafinovaného cukru. V ovocí a zelenine sa cukor nachádza v podobe, v ktorej ho náš organizmus dokáže ľahko odbúrať. Pri konzumácii rafinovaného cukru organizmus musí zápasiť s chemicky modifikovanými molekulami nezdravého cukru.
Po užití cukru má človek pocit sýtosi, pretože cukor má vysokú kalorickú hodnotu a veľmi rýchlo sa dostane z čriev do krvy a tým aj odstráni únavu. Ale po čase dôjde k ešte väčšej únave.
Priemerná spotreba cukru na osobu je približne 0,75Kg, čo je privysoké číslo. Cukor prijímame aj keď o tom nevieme, pretože sa nachádza v rôznych polotovaroch, sladkom pečive, nápojoch. Nachádza sa aj v potravinách, kde by sme prítomnosť rafinovaného cukru ani nečakali.
Dr. Norman Walker hovorí nasledovné- rafinovaný cukor v tele kvasí a vedie k tvorbe kyseliny octovej, kyseliny uhličitej a ku tvorbe alkoholu.
Kyselina octová je veľmi silná, ničiaca kyselina.
Alkohol pôsobí ešte zhubnejšie v tele, pretože sa stáva v tele rozpúšťadlom pre určité látky, ktoré sú rozpustné len v alkohole a veľmi ťažko sa dajú znova vybudovať.
Alkohol narušuje tkanivo obličiek, napadá nervy, negatívne ovplyvňuje funkciu vnímania, pohybu či koncentrácie.
Trávením rafinovaného cukru v tele vznikajú reakcie, ktoré spôsobujú rôzne choroby.
Je asi každému jasné, že cukor spôsobuje aj zubný kaz alebo paradentózu. Oboje (zubný kaz, paradentóza) sa spájajú okrem iného aj s poruchou príjmu vápnika, metapolizmu vápnika alebo jeho nadmerné vylučovanie.
Vápnik hrá hlavnú úlohu pri neutralizovaní kyslého vnútorného prostredia nášho tela. Prekyslenie organizmu (kyslé prostredie) spôsobuje varená strava, konzumácia rafinovaného cukru a pod.
Ak si spojíte tieto dva fakty, je zrejmé, že vápnik si telo odoberá z našich zubov či kostí, aby sa vysporiadal s kyselinotvornými potravinami. A ak už nemá odkiaľ telo vápnik čerpať a v telu vznikne jeho nedostatok, prejaví sa choroba, zubný kaz...
Rafinovaný cukor je škodlivý aj v tom prípade, ak je konzumovaný spolu s ovocím., pretože zničí i jeho hodnotu.
Zrelé ovocie reaguje zásadito, ale ak sa spojí s cukrom, v tele vznikne veľké množstvo kyseliny.
Určite ste počuli prípady, kedy je napríklad športovcom podávaný cukor pred pretekami. Robí sa to za účelom dodania viac energie a tak dosiahnuť lepší výkon.
Takéto „docielenie lepšieho výsledku“ nie je absolutne zdravé a už vôbec nie účelné, pretože človek síce pri požití cukru dostane okamžitý prísun energie, ale veľmi skoro o ňu prichádza.
Oveľa prospešnejšie by bolo podávať športovcom pred výkonom med ako cukor.
Med je prírodný cukor, ktorý dokáže organizmus využiť a nezaťažuje ho ako rafinovaný cukor.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme


Už ste čítali?