Jedy v našej kuchyni

Autor: Lenka Drotárová | 8.2.2014 o 16:31 | (upravené 9.2.2014 o 0:55) Karma článku: 5,05 | Prečítané:  451x

Soľ a cukor. Suroviny, ktoré majú tak výrazné chute a natoľko od seba odlišné. Obe sú si podobné v nepriaznivých účinkoch na náš organizmus. Vieme si predstaviť život bez denno denného používania týchto dvoch ingrediencií?

Soľ
Je mnoho druhov kuchynskej soli a rozdiely medzi nimi sú aj v jeho účinkoch na náš organizmus. Najznámejšia soľ je klasická kuchynská a morská soľ. Rozdiel medzi nimi je podstatný. Kým klasická obyčajná soľ obsahuje len dva prvky-chlór a sodík, morská soľ obsahuje asi sto prvkov.
Keby človek vypil koncentrovaný roztok kuchynskej soli, chlór v soli obsiahnutý by ho mohol aj zabiť, preto nie je ničím zvláštne, ak sa chorým osobám predpisuje neslaná diéta...
Kuchynskú soľ ľudské telo nevie stráviť, preto sa soľ nezmenená z tela vylučuje. Pokiaľ sa v organizme neusadí ako cudzorodá látka, ktorá nám neskôr privodí choroby. Bolo dokázané, že človek je schopný vstrebať malé množstvo anorganických látok. A soľ je látka anorganická. Z jednej polievkovej lyžice soli naše telo dokáže vstrebať asi jednu milióntinu gramu! Ostatná časť znečisťuje vnútorné orgány a krv. Tým sú vyvolané rôzne choroby. Také množstvo soli, ktoré nášmu telu skutočne treba sa nachádza v surovej strave. A to v organickej, telu prospešnej, podobe!
Prečo vyvoláva kuchynská soľ smäd?
Pretože si telo takto žiada vodu, aby dokázal znížiť koncentráciu jedovatých solí, ktorými sú nasiaknute tkanivá a steny tepien. Veľa soli zvyšuje krvný tlak a koža vyzerá choro.
Denne prijímáme asi 15 až 20 gramov soli. Zdravo fungujúce obličky môžu vlúčiť asi 5 až 7 gramov soli. Dôsledkom toho sa človek nadmerne potí a je mu ťažko pri vyšších teplotách. Zbytok nevylúčenej soli sa v tele usadzuje a je príčinou rôznych chorôb. Nadmerné množstvo soli ničí vitamíny a enzými a tým prispieva ku vzniku ďalších chorôb (napr. rakovina).
Je nutné si uvedomiť dôsledky nadmerného solenia a solenia celkovo. Nedosolené jedlo nám ani nechutí, pretože dlhodobým vystavovaním chuťových pohárikov rôznym dochucovadlám, sme prišli o skutočný pocit chuti, ktorú nám ponúka surová strava.
Skvelé na tom je to, že nikdy nie je neskoro urobiť niečo pre svoje zdravie.

 

Cukor
Cukrová repa alebo trstina sa v cukrovaroch spracováva a prechádza rôznymi procesmi, ktorými sa dosiahne finálny produkt-cukor. Cukor, často označovaný ako biely jed, je v posledných rokoch konzumovaný častejšie ako v minulosti.
Svetová produkcia cukru dosahuje obrovské čísla (až 150 mil ton) a dokonca každým rokom narastá. Ročne okolo 2%.

Cukrová repa obsahuje v surovom stave množstvo telu potrevných látok, ktoré sa však spracovaním cukrovej repy alebo trstiny strácajú. Konzumujeme len kryštalickú látku bez vitamínov, živín a enzýmov.Nadmernou konzumáciou cukru narastajú aj riziká niektorých chorôb. Cukrovka a obezita najmä.
Človek nepotrebuje k prežitiu ani gram priemyselne vyrábaného rafinovaného cukru. V ovocí a zelenine sa cukor nachádza v podobe, v ktorej ho náš organizmus dokáže ľahko odbúrať. Pri konzumácii rafinovaného cukru organizmus musí zápasiť s chemicky modifikovanými molekulami nezdravého cukru.
Po užití cukru má človek pocit sýtosi, pretože cukor má vysokú kalorickú hodnotu a veľmi rýchlo sa dostane z čriev do krvy a tým aj odstráni únavu. Ale po čase dôjde k ešte väčšej únave.
Priemerná spotreba cukru na osobu je približne 0,75Kg, čo je privysoké číslo. Cukor prijímame aj keď o tom nevieme, pretože sa nachádza v rôznych polotovaroch, sladkom pečive, nápojoch. Nachádza sa aj v potravinách, kde by sme prítomnosť rafinovaného cukru ani nečakali.
Dr. Norman Walker hovorí nasledovné- rafinovaný cukor v tele kvasí a vedie k tvorbe kyseliny octovej, kyseliny uhličitej a ku tvorbe alkoholu.
Kyselina octová je veľmi silná, ničiaca kyselina.
Alkohol pôsobí ešte zhubnejšie v tele, pretože sa stáva v tele rozpúšťadlom pre určité látky, ktoré sú rozpustné len v alkohole a veľmi ťažko sa dajú znova vybudovať.
Alkohol narušuje tkanivo obličiek, napadá nervy, negatívne ovplyvňuje funkciu vnímania, pohybu či koncentrácie.
Trávením rafinovaného cukru v tele vznikajú reakcie, ktoré spôsobujú rôzne choroby.
Je asi každému jasné, že cukor spôsobuje aj zubný kaz alebo paradentózu. Oboje (zubný kaz, paradentóza) sa spájajú okrem iného aj s poruchou príjmu vápnika, metapolizmu vápnika alebo jeho nadmerné vylučovanie.
Vápnik hrá hlavnú úlohu pri neutralizovaní kyslého vnútorného prostredia nášho tela. Prekyslenie organizmu (kyslé prostredie) spôsobuje varená strava, konzumácia rafinovaného cukru a pod.
Ak si spojíte tieto dva fakty, je zrejmé, že vápnik si telo odoberá z našich zubov či kostí, aby sa vysporiadal s kyselinotvornými potravinami. A ak už nemá odkiaľ telo vápnik čerpať a v telu vznikne jeho nedostatok, prejaví sa choroba, zubný kaz...
Rafinovaný cukor je škodlivý aj v tom prípade, ak je konzumovaný spolu s ovocím., pretože zničí i jeho hodnotu.
Zrelé ovocie reaguje zásadito, ale ak sa spojí s cukrom, v tele vznikne veľké množstvo kyseliny.
Určite ste počuli prípady, kedy je napríklad športovcom podávaný cukor pred pretekami. Robí sa to za účelom dodania viac energie a tak dosiahnuť lepší výkon.
Takéto „docielenie lepšieho výsledku“ nie je absolutne zdravé a už vôbec nie účelné, pretože človek síce pri požití cukru dostane okamžitý prísun energie, ale veľmi skoro o ňu prichádza.
Oveľa prospešnejšie by bolo podávať športovcom pred výkonom med ako cukor.
Med je prírodný cukor, ktorý dokáže organizmus využiť a nezaťažuje ho ako rafinovaný cukor.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?